Bestiaris i metamorfosis a la tradició literària clàssica i la seua recepció (2014)

 

GIRLC

Jornada científica internacional

· Bestiaris i metamorfosis a la tradició literària clàssica i la seua recepció ·

Universitat de València, 10-11 d’abril del 2014

El Grup d'Investigació en la Recepció de les Literatures Clàssiques (GIRLC) convoca una trobada científica interdisciplinar que té com a tema el de la configuració dels gèneres literaris del bestiari i la metamorfosi, la participació dins la qual de les literatures clàssiques resulta determinant en tots els sentits, i el de la recepció de tots dos a les literatures medievals i modernes a partir precisament de llurs models clàssics.


La trobada formula la mateixa problemàtica que va donar origen a les edicions anteriors del 2008 ençà: la presència de les literatures antigues preferentment a les literatures medievals i en segon terme, a partir d’elles, a les modernes i contemporànies. Plantegem en primer lloc la discussió metodològica al voltant de la recepció de les literatures grega i llatina a les diferents literatures nacionals, i segonament l’atenció a autors, obres i textos concrets d’una especial rellevància. Els objectius previstos són, d’una banda, mostrar la recerca duta a terme pel grup en el camp que li és propi, el de la recepció de les literatures llatina i grega a la literatura catalana medieval; i un de més important, el d'animar un procés d'investigació obert, apte per conjuminar la formació i els esforços d'especialistes provinents de camps diferents.  
 
 
COMITÈ CIENTÍFIC:
G. AVENOZA (Universitat de Barcelona), R. BELTRAN LLAVADOR (UVEG), R. CANTAVELLA (UVEG), H. DE CARLOS (Universidade de Santiago), M. HARO (UVEG), M.C. MARÍN PINA (Universidad de Zaragoza), R. MONTAÑÉS (Universitat Jaume Primer), A. NARRO (University of Memphis), C. NERI (Università di Bologna), L. POMER (UVEG), J. REDONDO (UVEG), J.L. TEODORO (UVEG), R. TOSI (Università di Bologna).
 
COMITÈ ORGANITZADOR:
C. PADILLA, J.J. POMER MONFERRER, L. POMER MONFERRER, J. REDONDO, J.L. TEODORO.
Secretariat: RAMON TORNÉ TEIXIDÓ.

 

BECÀRIES DEL CONGRÉS:

 • Inés Bailach
 • Estefanía Ferrer
 • Sofía Sáez

 

► Dossier propedèutic sobre Bestiaris  [>>]

► Llistat d’alumnes inscrits  [>>]

► Instruccions per a efectuar la inscripció. [>>]

 

Programa complet de les Jornades en PDF [>>]

-- PROGRAMA --


Totes les sessions tindran lloc al Saló d’Actes ‘Manuel Sanchis Guarner’, planta baixa de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

Dijous 10 d’Abril


10 h. Obertura de les jornades per part de representants de la Universitat i de la Facultat. Presentació de les darreres publicacions del GIRLC.
10 h. 15’. Primera ponència, “La frontera entre realidad y ficción en el folclore ruso”, a càrrec de la professora Natalia I. Solovieva (Universitat de València).
11 h 15’. Col.loqui.
11 h. 30’. Pausa-cafè.
12 h. Comunicacions 1-3:

 • Carles Padilla (GIRLC-Universitat de València), “La fauna indoeuropea”.
 • Luis Pomer Monferrer (GIRLC-Universitat de València), “De bestias y metamorfosis en los libros de caballería: el Policisne de Boecia de Juan de Silva”.
 • Ramon Torné (GIRLC-Universitat Oberta de Catalunya), “La presència d’animals en els Himnes Homèrics, entre el símbol i el relat”.

13 h. Col.loqui.
13 h. 15’. Cloenda de la sessió.

16 h. Segona ponència, “El cocodrilo en la tradición tardo-antigua y medieval”, a càrrec del professor Alessandro Vitale-Brovarone (Università di Torino).
17 h. Col.loqui.
17 h. 15’. Pausa-cafè.
17 h. 45’. Tercera ponència, “La matanza del dragón-serpiente: de las tradiciones antiguas a la épica bizantina”, a càrrec del professor Ioannis Kioridis (Hellenic Open University).
18 h. 45’. Col.loqui.
19 h. Pausa-cafè.
19 h. 15’. Comunicacions 4-7:

 • Amparo Gasent (Universitat de València), “Les metamorfosis de Circe: genitiu objectiu o subjectiu?”.
 • Maria Àngels Sequero (Universitat d’Alacant), “La dimensió monstruosa dels animals en les visions d'ultratomba”.
 • Juan José Pomer Monferrer (GIRLC-Universitat de València), “Les metamorfosis de Teàgenes i Cariclea i el bestiari de les Etiòpiques”.

20 h. 15’. Col.loqui.
20 h. 30’. Cloenda de la sessió.


Divendres 11 d’Abril

10 h. Quarta ponència, “Realitat i fantasia en els textos animalístics catalans medievals”, a càrrec de Marinela García Sempere & Llúcia Martín Pascual (Universitat d’Alacant).
11 h. Col.loqui.
11 h. 15’. Pausa-cafè.
11 h. 30'. Comunicacions 8-10:

 • Carmen Sánchez Mañas (Universidad de Zaragoza), “Bèsties als oracles herodoteus”.
 • Josep Teodoro (GIRLC-Universitat de València), "Literatura, història i llegenda: Una ullada al mite de la cacera salvatge".
 • Katarzyna K. Starczewska (CSIC, Madrid), “Et in tali bestia Mahomat Iherusalem est profectus – las figuras del Buraq y los ángeles en el Viaje Nocturno del Profeta”.

12 h. 30’. Col.loqui.
12 h. 45’. Pausa-cafè.
13 h. Comunicacions 11-12:

 • Roser Homar (Universitat de Barcelona), “Les descripcions d'animals a la novel·la d'Aquil·les Taci: més enllà d'unes pauses?”.
 • Jordi Redondo (GIRLC-Universitat de València), “Paradoxografia i cientifisme a la Història dels animals de Claudi Elià”.

13h. 40’ Col.loqui.
14 h. Cloenda de la sessió.


16 h. Comunicacions 13-15:

 • Jordi Pérez Asensio (GIRLC-Universitat de València), “Alguns aspectes còmics dels monstres en els fragments de comèdia grega”.
 • Rubén-Josep Montañés (Universitat Jaume Primer), “Òlibes, rates-pinyades i altres volàtils: algunes metamorfosis a la tradició popular grega”.
 • Angel Narro (GIRLC-University of Memphis), “La tradición del Physiologus en los bestiarios medievales franceses”.

17 h. Col.loqui.
17 h. 15’. Pausa-cafè.
17 h. 30’. Cinquena ponència. “Del ‘eslabón perdido’ a la ‘mujer simio’: colonialismo, evolucionismo e hibridación animal-actor en la cultura parateatral victoriana”, a càrrec del professor Ignacio Ramos (Universitat de València).
18 h. 30’. Col.loqui.
18 h. 45’. Pausa-cafè.
19 h. Sisena ponència. Rui Carlos Fonseca (Universidade de Lisboa): "Heróis animalizados e animais heroificados: Homero entre a tradição épica e o ciclo das antigas epopeias animalescas".

20 h. Col.loqui.
20 h. 15’. Cloenda de les jornades.